reflexoterapie cluj-napoca

Reflexoterapie

Reflexoterapia este tehnica de tratare a zonelor reflexogene ale corpului...
drenaj cluj-napoca

Masaj

Masajul poate fi considerat o arta si o stiinta a vindecarii prin atingere...
pranananadi

Tehnici energetice

Se pot trata mai multe boli prin aceasta tehnica: migrene, probleme tiroidiene, inflamatii...

Testimoniale

In afara de un tratament care s-a finalizat cu un rezultat incredibil de bun, am beneficiat de incurajare, intelegre, indrumari in momentele de destindere.”(S.H.)
Va multumesc din suflet, aveti o mana de aur si un suflet pe masura … recomand tuturor reflexoterapia si in special facuta de doamana Erdei Maria”(N.A.)

Despre mineerdei maria prana.com.roBine va gasesc !

Numele meu este Maria Erdei (Marlena). Sunt kinetoterapeut - absolventa a facultatii de Kinetoterapie si Motricitate speciala a Universitatii Avram Iancu din Cluj. Sunt coach - am urmat cursuri de dezvoltare personala NLP Resonanz ale Institutului Kutschera din Austria. Am studiat tehnica "PRANANDI" (o tehnica milenara care provine din Tibet prin care se cultiva sanatatea fizica, psihica si spirituala, imbinand cunoasterea rationala si intelegerea energiilor corpului) datorita careia am avut experiente care mi-au transformat viata intr-un mod minunat.


Am urmat cursuri de Reflexoterapie si Presopunctura organizate de ANATECOR. Sunt Facilitator Access Consciousness - am studiat ACCESS CONSCIOUSNESS BARS si ACCESS ENERGETIC FACELIFT la Brasov si Bucuresti, la Paris si la Budapesta. Practic AROMATERAPIA si Tehnica RAINDROP&VITAFLEX®. Sunt Formator – organizez si sustin cursuri Access Consciousness Bars si Raindrop Technique. Toate acestea, sunt cele care imi aduc satisfactii si implinire in munca mea.


In anul 2006, pus bazele Centrului de Terapii Complementare PRANA Cluj. De atunci si pana in prezent facilitez recuperarea persoanelor cu deficienta locomotorie, si recuperarea fizica si emotionala a celor care, dupa ce au castigat batalia cu cancerul, au nevoie de sustinere, impartasind din experienta mea, eu insami trecand prin acest proces. Asist si insotesc pe cei care doresc sa-si transforme viata in bine, intelegand ca pana la urma nu boala este relevanta, ci felul in care ne raportam la situatiile cu care ne confruntam si modul in care ne folosim de aceste experiente, pentru a ne imbogati constiinta si sufletul. Cred cu tarie ca cele mai multe boli apar ca urmare a refuzului oamenilor de a renunta la vechile ganduri, emotii, atitudini si posesiuni, ceea ce conduce catre manifestari extreme. Mai cred ca aparitia bolilor in corpul fizic semnaleaza de regula existenta unei dizarmonii la un nivel mai profund.


Promovez ideea, conform careia noi oamenii suntem rezultatul impletirii campurilor electromagnetice, gravitationale si nucleare ale Pamantului, iar sistemele noastre energetice, cum sunt meridianele (canale enegetice ale corpului), si chakrele (centrele enrgetice ale corpului) emit energie elecromagnetica si lumina. Energiile care sunt mult prea subtile ca sa le putem masura exista in interiorul nostru si reprezinta baza medicinei energetice. Medicina energetica intelege puterea gandurilor noastre si a lumii in care traim. Medicina energetica este arta si stiinta prin care sunt cultivate sanatatea fizica, psihologica si spirituala. Revenirea in actualitate a medicinei energetice reprezinta unul dintre cele mai importante progrese culturale, deoarece este legata direct de grija pentru sanatate, de armonizarea cu fortele naturii si de revenirea la practicile naturale, benefice si cunoscute de trup, minte si suflet. Am vazut de nenumarate ori, ca vindecarea nu a fost completa fara echilibarea energetica si emotionala, si indraznesc sa afirm, ca adevarata ingrijire medicala trebuie sa vizeze simultan trupul, mintea si sufletul fiintei. Tratarea unui singur aspect, izolat de celelalte conduce la o vindecare incompleta, desi la nivel fizic pacientul poate parea vindecat.
DESPRE REFLEXOTERAPIE:


Reflexoterapia este despre reflexoterapie prana.com.ro o terapie - dupa cum sugereaza si denumirea - care actioneaza prin intermediul zonelor reflexogene ale organismului, situate pe suprafata corpului, la distanta fata de organul pe care il reprezinta. Este una din cele mai frecvent intalnite terapii complementare intalnite astazi. Este simpla, sigura si foarte eficienta. Pacientul nu trebuie sa se dezbrace, iar terapeutul isi foloseste numai mainile pentru administrarea tratamentului. Un alt avantaj il reprezinta faptul ca poate fi aplicata in acelasi timp cu medicina conventionala. Este un tratament subtil, care interactioneaza cu procesele de vindecare ale organismului pentru a induce homeostazia (echilibrul) si o stare de bine. Reflexoterapia ajuta corpul sa contracareze efectele secundare ale medicamentelor sau ale altor tratamente, ajutand la recuperarea dupa boala, operatii, fracturi. Conceptul stimularii centrilor energetici de vindecare ai organismului prin aplicarea presiunii asupra punctelor-cheie de pe laba piciorului, nu este deloc nou. Acesta a aparut in multe civilizatii de-a lungul timpului. Exista dovezi care demostreaza faptul ca aceasta tehnica era folosita cu 5000 de ani in urma in China, Japonia, Egipt. S-a extins in Europa, in Evul Mediu. Terapia a fost redescoperita la sfarsitul anilor 1890 de doctorul William Fitzgerald, fiind apoi introdusa in Statele Unite sub denumirea de "reflexologie".REFLEXOLOGIA PLANTARA:


Zonele reflexogene de pe talpa si laba piciorului sunt puncte ce se afla in interdependenta cu anumite parti indepartate ale corpului. Prin masajul efectuat asupra unei zone reflexogene, refelexoterapie - cluj se obtine o mai buna irigare sanguina a acesteia si implicit a organului cu care aceasta este conectat. Prin aplicarea controlata a presiunii asupra zonelor reflexe, se stimuleaza organismul, ca acesta sa dobandeasca functionarea normala. Presiunea asupra punctelor reflexogene afecteaza un organ sau o anumita regiune a corpului si influenteaza totodata relatia dintre diferitele functii si procese. Se transmit impulsuri nervoase si totodata vibratii energetice, pe caile ascendente, catre creier, care la randul sau, prin intermediul cailor descendente va transmite cu ajutorul substantelor secretate (hormoni, enzime) si a impulsurilor nervoase "ordinul" de dizolvare a blocajului, respectiv insanatosirea organului bolnav. Cum functioneaza acest arc reflex este un lucru deja dovedit prin rezultatele obtinute in numeroase cazuri. Masajul zonelor reflexogene decongestioneaza musculatura si stimuleaza circulatia sanguina transportoare de nutrienti si oxigen in organele corespondente, trimite creierului impulsuri nervoase pe caile ascendente, contribuind la eliminarea reziduurilor toxice. Principul de baza este acelasi ca in tratamentul de recuperare, si anume acela ca trebuie urmat pana la capat, indiferent daca simtomele care au declansat boala au disparut dupa primele sedinte. Reflexoterapia are un aport extrem de important in tratarea glandelor endocrine/exocrine deoarece multe secretii hormonale au un efect direct asupra starii noastre mentale, si emotionale. Stresul si sistemul endocrin sunt intr-o stransa legatura. Asadar, afectiunile care vor beneficia cel mai mult de reflexoterapie sunt tulburarile legate de functionarea sistemului endocrin si stresul. Astfel, masajul asupra zonei corespondente glandei tiroide, poate controla metabolismul asupra sistemului nervos, aparatului cardio vascular si glandelor.


O serie de boli dermatologice se pot trata prin reflexoterapie. O functionareReflexoterapie - prana.com.ro normala a aparatului renal sau a ficatului se oglindeste in aspectul pielii. Folosind regulat reflexoterapia, putem echilibra functionarea sistemului nervos, mentinand si stimuland componenta senzitiva si motorie, prin care se accelereaza transmiterea informatiilor de la periferie la centru si invers, contribuind in acest fel la buna functionare a aparatului locomotor. Astfel, se asigura legatura organismului cu mediul extern, coordonarea si imbunatatirea functionarii organelor interne. Deci, reflexoterapia este un mijloc excelent de combatere a stresului, depresiilor, starilor de anxietate si nervozitate, a insomniilor si instabilitatii emotionale.Cateva dintre avantajele reflexoterapiei sunt:


 • Poate fi aplicata la orice categorie de varsta
 • Poate fi aplicata profilactic, bolilor cronice si acute, dar si bolilor nemanifestate
 • Nu are contraindicatii majore
 • Este un tratament care faciliteaza detoxifierea naturala a organismului
 • Se lucreaza pe cauza nu pe simptome
 • Se poate face in paralel cu alte tratamente naturiste sau alopate
 • Nu se intrerupe tratamentul medicamentos


Reflexologia este o medicina preventiva. Reduce stresul si induce o stare de relaxare profunda. Reflexologul stimuleaza peste 7 mii de nervi cand atinge picioarele, si incurajeaza deschiderea si curatirea canalelor neurale. Corpul uman are construite mecanisme de autocuratare: in primul rand sistemul limfatic si apoi cel de eliminare (ganglionii limfatici, rinichii, colonul, pielea). Prin relaxarea profunda si "dizolvarea" blocajelor energeticee, reflexologia face ca toate sistemele organismului sa functioneze eficient, inclusiv cele de eliminare a reziduurilor.DESPRE REFELXOLOGIA FACIALA ( FACIAL HARMONY ):

despre reflexologia faciala prana.com.roPrin atingerea anumitor puncte de pe cap, fata, gat, care contin energii blocate, se produce deblocarea lor, si reluarea fluxului, producandu-se o eliberare si o schimbare profunda. Tehnica presupune eliberarea blocajelor emotionale, si implicit a deciziilor, judecatilor, credintelor, gandurilor, sentimentelor stocate de ani de zile in aceste blocaje. Aceasta eliberare se petrece in momentul in care punctele sunt atinse/stimulate. Starea resimtita dupa terminarea sesiunii este de pace, bucurie, stralucire, usurare. Mai multi medici specialisti in biofeedback, au raportat schimbari ale undelor cerebrale, de la undele beta la undele theta intr-o sesiune de o ora. Schimbarea se datoreaza imbunatatirii functiei electrice ale creierului prin aceste atingeri fine.


La ce te poti astepta de la o sesiune de Facial Harmony ? – La o stare de calm si relaxare totala.Vei simti ca poti privi lucrurile cu detasare, si poti lua decizii diferite, corecte. Printre cele mai frecvente schimbari care s-au inregistrat, sunt:


- o crescuta stare de pace si usurare


- o stare de calm si reactivitate redusa la stres sau alte situatii considerate in trecut ca suparatoare


- un somn mult mai profund


- sentimentul ca tot ceea ce in trecut a fost suparator, acum nu mai este


Cat timp dureaza efectul unei sesiuni de Facial Harmony ? – O data ce s-a terminat o sesiune, efectul functioneaza eliberand in continuare energiile blocate. Cu fiecare noua sesiune, efectul devine mai dinamic mai puternic. Cel mai bun efect se resimte dupa 3-4 sedinte efectuate saptamanal. O sesiune dureaza o ora.


Cat de des ar trebui facute aceste sesiuni? – Depinde de felul in care doresti sa te simti, cat de usoara vrei sa-ti fie viata ! Dupa seria de 4 sesiuni, fiecare va sti cand sa revina . Recomandabil este ca cel putin o data pe luna sa ne ingrijim de sanatatea noastra prin aceasta metoda revolutionara. Poate fi dupa un soc sau trauma, blocaj energetic sau orice alta problema, sau pur si simplu doar pentru ca astfel ne aratam cat de mult ne pretuim pe noi insine.


Pot copii sa beneficieze de aceste sedinte? – Da, copii pot primi si reactioneaza foarte bine la aceasta tehnica, mult mai rapid decat adultii.


Care sunt beneficiile pe termen lung ale acestei tehnici? – Majoritatea celor care au beneficiat cu regularitate de aceste sesiuni au raportat o usurare si o imbunatatire semnificativa a calitatii vietii. Efectul este comparabil cu al unei sedinte de lifting facial (dar fara bisturiu ).


Pacientii cu probleme psihice pot beneficia de aceste sedinte? – Da, cu acordul medicului curant.


Tehnica poate fi asociata cu alte tratamente ? - Da, nu sunt contraindicatii, nici in sarcina !EFECTELE REFLEXOLOGIEI FACIALE:


   - Echilibreaza fluxul si curgerea libera a energiei prin meridiane. Prin atingerile fine si transmiterea de energie la nivelul degetelor, sunt stimulati neurotransmitatorii care la randul lor actioneaza pe glandele producatoare de hormoni ale pacientului. Accesand energiile, le putem directiona spre vindecare.


   - Reduce ridurile. Musculatura fetei se relaxeaza si ridurile se estompeaza, permite pielii sa se regenereze.


   - Aduce stralucire si intinereste fata. Chiar dupa prima sedinta, se poate observa efectul benefic. Fata capata stralucire si un aspect tanar. Prin repetarea procedurii, acest proces de intinerire continua si permite acumularea rezultatelor pozitive. Atingerile usoare ale fetei si gatului faciliteaza procesul prin eliberarea energiilor stangnante la diferite niveluri, cauzate de emotii si stresul indelungat.


      RECOMANDARI PENTRU CURELE DE REFLEXOTERAPIE


Pacientii sunt rugati ca pe timpul tratamentului reflexoterapeutic sa adopte urmatoarele reguli, pentru eficientizarea curei si reducerea numarului de sedinte: Pentru refelxologia plantara, se va face o baie a picioarelor cu sare de mare, sau plante medicinale inaintea masajului ( in cabinet).


  1. In caz de nevoie, se vor elimina bataturile prin pedichiura.

   

  2. Nu se consuma alimente sau cafea cu doua ore inainte si o ora dupa masaj.

   

  3. Nu se fumeaza inainte,in timpul sau dupa masaj si nu se consuma alcool pe toata durata curei.

   

  4. Detoxifierea organismului este un prim pas foarte important in redobandirea echilibrului fizic-psihic-emotional. Recomand utilizarea ceaiurilor, sucurilor, suplimentelor alimentare sau a uleiurilor esentiale in acest scop.

   

  5. Este bine a se consuma 1,5 – 2 l de lichide (apa plata, ceai) pe zi, si o dieta cu alimente fara grasimi / dulciuri pe perioada tratamentului.

   

  6. Calitatea tratamentului depinde de buna colaborare dintre terapeut si pacient, de aceea sunteti rugat(a) sa semnalati orice schimbari petrecute in starea Dvs.dupa inceperea unei cure de reflexoterapie.

   

  7. In paralel cu tratamentul reflexogen nu se fac alte tratamente, cu exceptia celui alopat, recomandat de medic in bolile cronice.

   

  8. Se evita curentul de aer in timpul masajului, dar si in general.

   

  9. Se incalta o pereche curata de sosete sau ciorapi dupa masaj.

   

  10. In timpul sedintei de reflexoterapie , pacientul este rugat sa-si scoata bijuteriile metalice, pentru a facilita transferul energetic.

   

  11. Posibilele reactii (care nu trebuie sa va sperie) ale organismului pe durata curei, pot fi:


     - nevoia de a urina mai des, urina fiind mai colorata si cu miros mai puternic

   

     - transpiratie mai abundenta cu / fara frisoane

   

     - senzatii mai accentuate de caldura sau de frig

   

     - senzatie de relaxare / dorinta de a dormi mai mult

   

     - un sentiment de disconfort general ( se elimina toxinele)

   

     - o durere mai intensa a organelor cu probleme ( criza de vindecare )

   

     - tumefierea gleznelor, in special la persoanele suprapoderale / obeze , in staza limfatica, etc.

   

     - reactii emotionale necontrolate


 

   ACESTEA SUNT REACTII TEMPORARE !


Contraindicatiile reflexoterapiei plantare: Masajul reflexogen nu se aplica pe un picior ranit, sau in caz de plaga, fractura, echimoze, eczeme, stari febrile, sarcina, alaptare, tumori maligne in evolutie / metastaze.


In perioada de convalescenta / postoperatorie recuperarea se face mult mai rapid daca se apeleaza la reflexoterapie.


Asadar, reflexoterapia nu este doar o tehnica eficienta, este o adevarata arta. Ea nu este un panaceu universal, nu vindeca boli, dar se adreseaza individului in mod special si nu este un substitut al tratamentului medical conventional. Daca este facuta cu pricepere si daruire, reflexoterapia poate scuti pacientii de multe neplaceri cauzate de efectele secundare provocate de alte tratamentele chimice de sinteza, poate echilibra disfunctii, fiind totodata o modalitate foarte placuta de tratament si relaxare, intregul organism putand fi tratat prin intermediul picioarelor respectiv al fetei, pacientul nefacand altceva decat sa-si scoata pantofii si sosetele si sa stea relaxat. Reflexologia este recunoscuta ca fiind benefica pentru o arie larga de afectiuni cronice si acute, si in special pentru probleme legate de stres, originea multor maladii moderne, a zeci de afectiuni, simptome, sindroame.


DESPRE TEHNICA RAINDROP® & VITAFLEX ®:

Raindrop Technique® a fost dezvoltata de Gary Young in anii ’80 si se bazeaza pe cercetarile despre uleiurile eterice si despre substantele

acestea sunt reactii temporare faciala prana.com.roantimicrobiene pe care acestea le contin. La baza tenicilor Raindrop & VitaFlex sta o tehnica speciala de atingeri, numita "mangaierea penelor" a indienilor Lakota din Dakota de Sud. Efectul pentru care indienii Lakota practicau acest masaj este multiplicat prin combinatia cu uleiurile eterice si prin energia generata de masajul VitaFlex. In Raindrop Technique se utilizeaza o combinatie sinergica a noua uleiuri esentiale pure: Oregano, Thyme (cimbrisor), Basil (busuioc), Cypress(chiparos), Wintergreen (salcie himalaiana), Majoran (maghiran), Peppermint (menta piperata), Valor®, si Aroma Siez®, ultimele doua fiind amestecuri de mai multe uleiuri esentiale simple. Uleiurile sunt picurate ca picaturile de ploaie ("raindrop" in engl.) de la o distanta de 15 cm, pe si langa coloana vartebrala, si vor fi intinse cu mangaieri fine ale degetelor ca sa stimuleze fluxul energetic in intregul organism, iar musculatura spatelui sa se relaxeze. Uleiurile eterice si substantele lor active patrund prin piele in musculatura spatelui si pot contribui la reducerea inflamatiilor, la dezintoxicarea musculaturii spatelui, la combaterea virusilor si bacteriilor care s-au localizat de-a lungul coloanei vertebrale. Tehnica Raindrop&Vitaflex se bazeaza pe conceptia dovedita stiintific in vremurile noastre, ca scolioza si alte deformari ale coloanei vertebrale pot fi cauzate de virusi si bacterii care se localizeaza de-a lungul acesteia. Uleiurile esentiale aplicate,continua sa lucreze in corp chiar si o saptamana de la aplicare, timp in care deseori se intampla o reajustare a coloanei vertebrale. O analiza sanguina comparativa de sange proaspat si frotiu din anul 2007, ilustreaza efectele pozitive ale tehnicii Raindrop&Vitaflex asupra globulelor rosii, a inflamatiilor, a candidozei din sange, sau a congestiei glandelor suprarenale.


Efectele Raindrop Technique®:


• creste buna dispozitie si favorizeaza un echilibru sanatos al organismului la nivelul fizic, mental si emotional, • sprijina o relaxare profunda si eliberarea emotiilor negative, • ajuta relaxarea muschilor tensionati si durerosi, a tendoanelor si ligamentelor, • sprijina detoxifierea tesuturilor, • duce la energizarea coloanei vertebrale, • este un tratament potrivit in corectarea posturii si aliniamentului gresit al coloanei vertebrale si a diferentelor de lungime a picioarelor prin reechilibrarea pelvisului, • ajuta la intarirea aparatului locomotor (de sustinere si de miscare), • reduce inflamatiile si distruge agentii patogeni (virusi si bacterii).

 


Conceptul VitaFlex® a fost creeat de Stanley Burroughs, un medic naturist din Statele Unite, tehnica fiind de fapt descoperita de tibetani in urma cu 10.000 de ani, cu mult inaintea acupuncturii si a fost folosita in mod deosebit de oamenii stravechi din satele montane indepartate din Himalaya, care aveau la dispozitie doar cunostintele mostenite prin traditie si propriile lor maini. Burroughs a adus tehnica din Tibet si a largit-o. VitaFlex® inseamna vitalitate prin reflexe si trateaza punctele reflexe specifice ale coloanei vertebrale situate pe talpa piciorului. Datorita proprietatilor piezoelecrice ale pielii, usoara presiune aplicata asupra ei genereaza o incarcare electrica care pune electronii in miscare, si astfel polaritatea electrica se schimba. Aceasta duce la o tensiune elecrica generata de impulsul miscarilor de "apasare-tragere". Prin aceasta tehnica, se activeaza puterea de autovindecare, caracteristica organismului si se armonizeaza fluxul energetic in corp. In afara de aceasta, VitaFlex lucreaza preventiv si ajuta in cazul migrenelor, durerilor de cap, afectiunilor cervicale, luxatiei coxo-femurale, deformarilor varum/ valgum ale picioarelor, piciorului plat si celui scobit, problemelor menstruale, lipsei de energie, oboselii cronice, durerilor sciatice, crampelor, blocajelor energetice, etc. (Informatii preluate din suportul de curs de "Formare Raindrop Practitioner"-Miriam Distelnrath-trainer,Ursula Bellgardt-trainer si Lynn Hadler-aromaterapeut).


DESPRE AROMATERAPIA cu ULEIURI ESENTIALE TERAPEUTICE

 


Denumirea de "Aromaterapie" a intrat in uz dupa aparitia in 1937 a cartii cu acelasi nume, scrisa de Rene-Maurice Gattefosse (1881-1959). Acesta a studiat caracteristicile terapeutice ale plantelor medicinale si ale uleiurilor eterice de la agricultorii din arealul sau, fiind atras in mod deosebit de studierea lavandei. Aromaterapia, este acum recunoscuta ca ramura complementara a medicinei, fiind de nepretuit in tratamentele preventive. Istoria aromaterapiei dateaza insa de pe vremea vechilor civilizatii din zona Mesopotamiei si a Orientului. Reginele egiptene, civilizatia Greciei antice, Persiei, Romei, Indiei s-au bucurat de beneficiile aromaterapiei. Hieroglifele egiptene antice descriu productia, utilizarea si numeroase retete de folosire a uleiurilor. Astazi, cca 300 de uleiuri esentiale sunt distilate si extrase. De asemenea sunt indentificate si inregistrate cateva mii de ingrediente chimice si molecule aromatice. In corpul uman, acestea stimuleaza formarea si secretia anticorpilor, neurotransmitatorilor, endorfinelor, hormonilor si enzimelor. Uleiurile esentiale armonizeaza sistemele organismului, si astfel readuc corpul, mintea si sufletul intr-o stare de echilibru. Aromaterapia foloseste esente din plante, mai ales pentru a intensifica efectele benefice ale masajului, atat fiziologic cat si mental. Masajul insotit de aromaterapie, fortifica sistemul imunitar, avand un efect linistitor. Aromaterapia reprezinta o forma de tratament holistic care nu solicita deloc pacientul, in plus, diminueaza efectele provocate de stres.


Ce este un ulei eteric (esential)? erdei maria prana.com.ro

 

"Eteric" este derivat din cuvantul grecesc "aither" care inseamna "parfum ceresc". Uleiurile esentiale sunt substante lichide naturale, organice si deosebit de aromate, in care sunt prezente componente active secundare ale plantelor. Uleiul esential se formeaza in asa-numitele celule secretoare, care se pot afla in diferite parti ale plantei – frunze, flori, coaja, radacina, scoarta copacului, rasina. Sunt extrem de concentrate. O picatura contine cca 40 milioane de miliarde de molecule. Aceasta exprimata in numere, inseamna 19 cifre de 0 atasate de cifra 4. In corpul nostru avem 100 miliarde de celule, aceasta inseamna ca o singura picatura contine suficiente molecule incat sa acopere fiecare celula din corpul nostru cu 40.000 de molecule de ulei essential. Popoarele din Orientul Mijlociu inca din timpurile biblice au folosit mai multe duzine de uleiuri esentiale. Biblia cuprinde 33 de specii si mai jult de 500 de referinte la uleiurile esentiale si la plantele aromate din care provin. Insemnarile vorbesc despre utilizarea uleirilor esentiale si a substantelor balsamice pentru ritualuri religioase precum si pentru pastrarea sanatatii fizice si emotionale.


Efectele uleiurilor esentiale: sprijina sistemul endocrin si de reproducere, sistemul nervos, circulator, digestiv, protejeaza impotriva infectiilor, intaresc sistemul imunitar, sustin atat vindecarea ranilor cat si metabolismul alimentelor si a substantelor nutritive.Uleiurile esentiale nu au efecte secundare comparativ cu drogurile sintetice si chimicalele farmacologiei moderne. Ele contribuie efectiv la vindecare, sunt de origine naturala si nu sunt toxice. Uleiurile esentiale actioneaza selectiv si ataca doar bacteriile patogene. Pe langa acestea, nu apare nici o rezistenta la uleiurile esentiale, deoarece este vorba de ingrediente active, naturale, din plante care s-au dezvoltat de-a lungul timpului in paralel cu evolutia umana.


Caile de absortie ale uleiurilor esentiale in organism: Prin inhalare, moleculele de ulei ajung la nivelul mucoasei olfactive. Prin caile nervoase ele vor fi transmise direct la amigdala ( organ situat in sistemul limbic). Prin bulbul olfactiv, simtul olfactiv ofera informatia aparatului colateral de comutare al sistemului limbic - depozitul si sistemul de stocare al informatiilor si experientelor noastre emotionale. Aceasta parte a creierului reactioneaza doar la mirosuri si creeaza o asociere cu sentimente, emotii si amintiri. Uleiurile esentiale ne permit accesul la amintirile si emotiile demult uitate, si ne ofera posibilitatea de a le elibera, impiedicand astfel aparitia bolilor care sunt cauzate de emotii negative stocate in celule, si contribuind la restabilirea sanatatii. Cum sistemul limbic este conectat direct cu acele parti ale creierului care controleaza ritmul cardiac, tensiunea arteriala, respiratia, memoria, nivelul de stres, echilibrul hormonal, uleiurile esetiale pot avea efecte fiziologice si psihologice pozitive.


Aplicarea externa este deosebit de adecvata in cazul bolilor locale superficiale ( ale pielii, musculaturii, etc), bolilor organelor interne si tesuturilor situate in imediata vecinatate a tegumentelor ( stomac, intestine, ficat, plamani ) si in cazul bolilor sistemice, care sunt conectate cu pielea prin sistemul nervos periferic si zonele reflexogene (organele sezoriale, digestive, etc). Scoala franceza foloseste uleiurile eterice si pe cale interna, prin picurare pe un support alimentar, de exemplu paine, miere, alte alimente si bauturi. Uleiurile esentiale actioneaza acolo unde sunt de folos organismului, ele sunt auto-reglementare si selective, fiind eliminate si excretate de organism atunci cand nu mai sunt necesare. Uleiurile esentiale si componentele lor sunt detectabile in sange dupa 20 de minute de la aplicarea lor pe piele, iar eliminarea lor se face prin piele, vezica urinara, intestin, plamani, si dureaza de la 30 de minute la 4 ore.DESPRE MASAJ:


In primul rand doresc sa subliniez faptul ca MASAJUL NU ESTE UN LUX. Masajul este un instrument foarte important in procesul de recuperare al bolnavilor dar si de profilaxie si intretinere a persoanelor sanatoase. masaj prana.com.ro Masajul deriva din cea mai simpla forma de terapie prin atingere. Tendinta naturala de a masa ca sa scapi de durere a evoluat in mii de ani, dezvoltandu-se intr-un sistem terapeutic prin atingere, cunoscut astazi sub denumitea de masaj. Se stie ca mediul antic grec Hipocrat recomanda o baie zilnica si un masaj, ca reteta pentru o buna sanatate.Tehnicile de masaj erau folosite si de civilizatiile timpurii orientale si central-orientale ca parte a programului zilnic de sanatate, fiind si astazi practicate in mod curent in acele parti ale globului. Masajul s-a practicat din vechime, de fapt la toate popoarele. Din timpuri imemoriale, masajul se practica fara a i se fi cunoscut efectele fiziologice si medicale precise, fara o metodologie precizata, dar cu efecte benefice recunoscute si apreciate. Timp de mii de ani aplicarea mainilor pe locuri dureroase, in scopul indepartarii efectelor nocive ale unor suferinte necunoscute, producea efecte subiective favorabile. Acest procedeu folosit empiric pe scara larga era mult raspandit in Tibet, China, India, Egipt si la alte popoare din trecutul indepartat care ajunsesera la un inalt grad de spiritualitate, civilizatie si cultura. Numeroase documente din istoria Egiptului antic si despre medicina traditionala chineza atesta ca masajul era folosit in scopuri medicale de peste trei mii de ani. Primele cercetari experimentale care urmareau stabilirea stiintifica a efectelor si a indicatiilor masajului pentru organismul sanatos si bolnav au fost efectuate si publicate in secolul al XIX-lea. Primii care l-au aplicat cu determinare medicala tintita au fost ortopezii, chirurgii, traumatologii si reumatologii. Intre cele doua razboaie mondiale a inceput sa fie folosit ca tratament ajutator in reeducarea si recuperarea ranitilor si invalizilor de razboi. Originea cuvantului masaj este incerta. Se presupune ca deriva fie din grecescul massein = a framanta, fie din cuvantul mass = a apasa. Indiferent de originea sa, cuvantul „masaj” s-a impus, ca si tehnica respectiva. Masajul a fost intotdeauna asociat si cu anumite procedee complementare, ajutatoare. De aceea aceasta ramura medicala a capatat denumirea de "Masaj si tehnici complementare". Fundamentarea sa stiintifica din ce in ce mai profunda, raspandirea sa tot mai larga si cuantificarea sa metodologica si tehnica, justifica castigarea denumirii de "Masoterapie", care se impune tot mai mult.Sufixul de „terapie" arata locul sau alaturi de celelalte terapii ale recuperarii medicale (aromoterapie, electroterapie, hidroterapie, fototerapie, magnetoterapie, kinetoterapie, laseroterapie, balneoclimatoterapie).Efectele masajului sunt multiple si pot fi clasificate dupa mai multe criterii:


• Efecte directe asupra tesuturilor (masajul somatic), indirecte - profunde asupra organelor interne (masaj profund), pe membrul opus, la distanta, reflexogene. • Efecte stimulante, excitante, calmante, relaxante, linistitoare. • Efecte partiale (locale) - calmarea durerii, hiperemie locala, cresterea circulatiei locale, indepartarea stazelor, accelerarea proceselor de resorbtie. • Efecte generale - stimularea functiilor aparatului respirator si circulator, cresterea metabolismului, imbunatatirea starii psihice si a somnului, indepartarea oboselii. • Efecte imediate;tardive. • Efecte obiective, ce pot fi monitorizate de catre medic prin metode clinice si paraclinice. • Efecte subiective, declarate de catre bolnav. • Efecte asupra structurilor pielii - asuplizare, cresterea pragului sensibilitatii cutanate, influentarea substantei fundamentale si a fibrelor elastice; facilitarea secretiei glandelor sudoripare cu cresterea secretiei lor, favorizarea penetratiei substantelor grase; vasodilatatie activa cu cresterea vitezei de circulatie, ceea ce determina mentinerea echilibrului dintre circulatia profunda si superficiala, cresterea schimburilor nutritive, cresterea pragului de receptie al terminatiilor nervoase cu analgezie, descuamarea pielii si cresterea celulelor tinere prin mecanism reflex, ce influenteaza circulatia metabolismul, si contribuie la termoreglare. Creste schimburile respiratorii la nivelul pielii, ceea ce contribuie la mentinerea igienei acesteia. Influenteaza organele profunde prin intermediul zonelor reflexe Head. • Asupra tesutului conjunctiv (tesutului celular subcutanat) reface elasticitatea si supletea, ceea ce determina favorizarea miscarilor corpului, dezvoltarea tonusului si rezistentei elementelor cu rol de fixare si protectie a organelor interne. Favorizeaza schimburile nutritive prin cresterea aportului de sange, cu evacuarea mai eficienta a reziduurilor. Contribuie la resorbtia si scaderea depozitelor de grasime in cazul prezentei obezitatii. Are influente reflexe asupra: circulatiei sangelui si limfei, schimburilor metabolice si excretiei, functiilor hormonale si reactiilor neurovegetative, organelor profunde prin intermediul zonelor reflexe Dicke. • Asupra elementelor aparatului locomotor: asupra muschilor, creste performanta musculara prin cresterea conductibilitatii, a excitabilitatii si a contractibilitatii, prin cresterea elasticitatii. Accelereaza refacerea muschiului obosit prin cresterea schimburilor vasculare cu aport de substante nutritive proaspete si indepartarea reziduurilor. Creste rezistenta musculara la efort prin hiperemie. Creste viteza de refacere dupa traumatisme, atrofii. Creste sau scade tonusul si excitabilitatea, in funcţie de tehnica aplicat. • Asupra tendoanelor si tecilor tendinoase, fasciilor, aponevrozelor cresterea supletei si consistentei; activarea circulatiei locale, prin combaterea stazei sanguine si limfatice si prin stimularea proprioceptorilor. • Asupra circulatiei sangelui si limfei, la nivelul circulatiei venoase - creste viteza de circulatie si usor presiunea venoasa si sustine valvulele venoase. Circulatia limfatica este intensificata de aproximativ 25 de ori. La nivelul circulatiei capilare exista efecte pasive (indirecte) si active (directe) cu stimularea vasomotricitatii (deschiderea capilarelor inchise), prin mecanisme mecanice, neurale si prin eliberarea de mediatori chimici. Circulatia arteriolara sufera un proces de adaptare secundar modificarilor de la punctele anterioare, existand si un efect direct mecanic, ambele determinand cresterea fluxului sanguin. Munca inimii este astfel usurata existand un efect de "digitalizare". Valorile tensionale pot fi controlate in functie de necesitati (scad la masajul relaxant si cresc la cel excitant). Se constata si modificarea compozitiei sanguine - creste numarul de hematii si leucocite si cantitatea de hemoglobina, astfel se realizeaza mobilizarea masei sanguine, activarea volumelor sanguine periferice stagnante, accelerarea circulatiei sanguine si vasodilatatie capilara, drenaj si resorbtie cu ameliorarea secundara a troficitatii celulare. • Asupra sistemuiui nervos, la nivel local se produce un reflex de axon cu vasodilatatie secundara. Apar reflexe segmentare (prin interesarea segmentului medular si a arcurilor reflexe) la care se asociaza efectul reflex nesegmentar realizat prin actiunea asupra zonelor Head (cutanate), Dicke (tesut celular subcutanat), McKenzie (musculare) si astfel sunt influentate viscerele. Prin mecanism suprasegmentar de transmisie la nivel subcortical si cortical apar efecte sedativ-relaxante. • Asupra tesutului si organelor profunde:prin masajul peretelui abdominal apar efecte directe mecanice cu reglarea secretiei / excretiei si motilitatii viscerelor.

 


Efectele masajului general:


  -   se stimuleaza in sens reglator circulatia, procesele endocrine, secretiile endocrine, hematopoeza, procesele coagularii; se intensifica schimburile nutritive cu cresterea temperaturii corpului; se produce relaxarea, scaderea sensibilitatii, reducerea tonusului neuromuscular sau dimpotriva cresterea acestora cu stimularea organismului, in functie de tehnica folosită.


Indicatiile masajului medical sunt nenumarate :


  -    Nevralgii si neuromialgii, indiferent de localizarea, substratul anatomo-functional si cauza acestora.

  -   Boli reumatismale, neurologice, posttraumatice, psihogene, afectiuni articulare. Miozite, miofasciculite, miogeloze, celulite, nevrite si polinevrite, retractii musculo-tendinoase, contracturi musculare, hipotrofii si atrofii musculare de diferite cauze (centrale si periferice, neurologice si posttraumatice, inflamatorii si postinfectioase etc).

  -   Afectiuni si suferinte ale aparatului cardiovascular, periferice si centrale.

  -   Staze venoase si limfatice, cu edeme circulatorii periferice, ischemii vasculare periferice in stadii functionale sau incipiente, hipertensiuni arteriale in stadii functionale.

  -   Afectari psihogene de diferite etiologii. Multiple forme de nevroza astenica, spasmofilii, tetanii cronice, distonii neurovegetative.

  -   Afectiuni dismetabolice: obezitate, diabet, guta.

  -   Afectiuni din sfera ginecologica: hipotrofii si dezaxari ale uterului, ptoze,aderente, inflamatii cronice etc.

  -   In pediatrie, anemii diverse, rahitism, sindroame hipoanabolice de diferite cauze.

  -   In geriatrie, ca tratament de intretinere si stimulare a musculaturii scheletice si a metabolismului diminuat, dupa explorari paraclinice permisive (biologice, laborator etc.).


Contraindicatiile masajului:


  -    utilizarea masajului fara a se tine seama de contraindicatii poate avea un efect daunator chiar daca a fost corect executat. Schematic, contraindicatiile masajului se impart in generale si partiale, definitive si temporare.

  -   Contraindicatia generala - presupune interzicerea aplicarii oricarei tehnici de masaj pe oricare regiune a corpului.

  -   Contraindicaţia partiala - se refera fie la aplicarea manevrelor de masaj doar pe anumite zone ale corpului, fie la aplicarea doar a anumitor manevre.

  -   Contraindicatia definitiva - se hotaraste doar in cazuri rare, in bolile infectioase - in timpul perioadei de contagiozitate si, afectiunile acute febrile si cele cronice in puseu de exacerbare acuta, stari hemoragice repetate si abundente de orice natura, starile casectice, indiferent de cauza.


  -   Contraindicatia temporara – se refera la o anumita perioada de timp, si sunt impuse de boli, tulburari sau leziuni usoare si trecatoare. In activitatea practica este foarte utila cunoasterea contraindicatiilor in functie de tipul de afectiuni. Cele mai frecvente contraindicatii temporare sunt date de bolile de piele. Este foarte important de retinut ca masajul trebuie aplicat doar pe o piele perfect sanatoasa. Nu se va executa masaj celor care prezinta pe piele boli de natura parazitara sau inflamatorie, ca: eczeme, eruptii, plagi, arsuri sau alte manifestari patologice care prin masaj s-ar putea extinde, agrava sau contamina. Nu se va face masaj pe regiuni ale pielii care acopera un proces inflamator profund (furuncule, abcese, flegmoane sau alte colectari purulente). Apoi, trebuie sa mentionam o serie de afectiuni generale sau regionale precum: afectiuni acute febrile, afectiuni infectioase osoase si osteoarticulare, tuberculoza cu diferite localizari: pulmonara, osteoarticulara, cutanata etc. Tromboflebite si flebotromboze in primele stadii de afectiune. Afectiuni cardiocirculatorii acute: angina pectorala, infarct miocardic, tulburari de ritm, insuficienta cardiaca decompensata si manifesta, anevrisme confirmate, embolii cu diferite localizari, hipertensiunea arteriala in decompensare etc. Ateroscleroza cu manifestari periferice sau centrale (coronariana, cerebrala, renala, intestinala etc.). Suferinte pulmonare acute, afectiuni acute ale tubului digestiv: gastrice, intestinale, hepatice si pancreatice , boli de sange, mai ales cele cu manifestari sau cu tendinte de manifestari hemoragipare, stari febrile (infectioase sau de alta natura). Stari de oboseala si debilitate severa ,bolile psihice. Masajul este contraindicat cu desavarsire in cazul tumorilor canceroase in evolutie (metastaze), dar si in unele boli psihice cu caracter excitant si confuzional sau stare de ebrietate. Nu se face masaj mai devreme de 2-3 ore dupa servirea mesei.


Ca regula generala, se recomanda ca in toate cazurile in care masajul ar produce efecte negative sau chiar si nesigure, sa aplicam principiul hipocratic "primum non nocere" ( in primul rand sa nu faci rau ) .Masajul este contraindicat cu desavarsire in cazul metastazelor, dar si in unele boli psihice cu caracter excitant si confuzional sau stare de ebrietate.


DESPRE MASAJUL TERAPEUTIC:

Masajul poate fi considerat o arta si o stiinta a vindecarii. Teoriile masajului terapeutic au un caracter stiintific, insa aplicarea propriu-zisa a acestora este o

despre masajul terapeutic prana.com.roarta, intrucit ea implica simtul vindecarii, senzitivitatea atingerii, perceptia si intuitia. Este un mod unic de a comunica fara cuvinte, de a impartasi energia, de a experimenta bucuria relaxarii si linistei mentale. Deseori, masajului ii sint atribuite efecte spirituale subtile, apropiate de cele ale meditatiei. Probabil sunt putini cei care nu cunosc semnificatia cuvantului stres. Aceasta stare a constiintei este unul din motoarele vietii noastre. Stresul reprezinta un stimulent pentru atingerea telurilor personale. Insa daca aceasta stare sufleteasca devine o componenta permanenta a existentei, ne poate ingreuna viata. Poate cauza insomnie, tulburari de personalitate si probleme organice. Masajul poate destinde extrem de bine aceasta stare care ne impovareaza pe termen lung. Este o experienta unica sa simti ca vindecarea ta este declansata de atingerea unei alte persoane. Dupa o sedinta petrecuta intr-o atmosfera placuta, relaxanta, pacientul pleaca reincarcat energetic, reimprospatat, ca si cum ar fi petrecut zile intregi pentru regenerare si cu siguranta, cu dorinta de a reveni cat mai curand.


DESPRE MASAJUL CU PIETRE CALDE:

Masajul cu pietre calde este ultima moda in saloanele de masaj, centre de infrumusetare si centre SPA. Este cunoscut si sub denumirea de "Masaj cu roci vulcanice" sau "Hot Stone Massage" si avand denumirea stiintifica "terapie geotermala". Este despre masajul cu pietre calde prana.com.rouna dintre tehnicile terapeutice foarte vechi folosite in detoxifiere, relaxare si echilibrare energetica a fiintei umane, a carui origini se regasesc in majoritatea civilizatiilor sub diverse forme. Datorita efectelor deosebite obtinute prin aceasta terapie, a inceput sa fie foarte solicitata in Saloanele de masaj si SPA-urile din intreaga lume. Masajul cu pietre calde, spre deosebire de masajul clasic nu se realizeaza doar cu mainile; se foloseste si un set de pietre calde, de diferite marimi, de origine vulcanica, foarte fine care sunt incalzite intr-un dispozitiv special pana ajung la temperatura de 40-50 de grade Celsius. Aceasta temperatura nu este atat de ridicata incat sa produca arsuri sau senzatii neplacute, ci doar sa provoace senzatii placute in tot corpul. Pietrele bazaltice folosite in Hot Stone Massage sunt originale din anumite zone vulcanice, datorita originii sunt numite si roci vulcanice, acestea sunt atent selectate de pe malurile raurilor, apa raului netezindu-le si finisandu-le. Masajul cu pietre calde combina mai multe terapii cum ar fi : aromoterapia si termoterapia care face tratamentul mult mai relaxant, mai placut. O parte dintre aceste pietre vulcanice se aseaza pe anumite puncte energetice de pe corp. De obicei pietrele pentru puncte fixe sunt mai mari si au diferite forme: cele rotunde sunt potrivite pentru brate si maini, cele mai lunguiete, pentru zona gatului. De asemenea, pietrele mari, se aseaza de o parte si de alta a coloanei vertebrale, fie in zona lombara. Masajul cu pietre poate fi aplicat unei singure parti a trupului sau succesiv intregului organism. El poate vindeca leziuni cum sunt cele articulare, poate inlatura stresul, imbunatateste circulatia sau poate fi folosit in managementul durerii. Temperatura mai ridicata favorizeaza transpiratia, contribuind la eliminarea toxinelor. Pietrele calde au ca efect cresterea circulatiei sanguine. Pietrele bazaltice au un nivel ridicat de fier si magneziu, ajutand astfel la mentinerea timp mai indelungat a caldurii si dispersia acesteia. Cand circulatia sangelui prin piele creste, creste si procesul de detoxifiere al ficatului, rinichilor, aceasta insemanand echilibru in organism. Unul dintre cele mai importante beneficii ale masajului cu roci vulcanice il reprezinta termoterapia ce actioneaza in mai multe moduri asupra organismului: imbunatateste circulatia locala, imbunatateste circulatia sangelui prin tesuturi favorizand evacuarea de toxine.Terapia cu roci vulcanice calde se bazeaza pe existenta pe corpul uman a unor canale energetice numite meridiane si a unor centri energetici numiti chakra, din care cele sapte principale se gasesc de-a lungul coloanei vertebrale (susumananadi )si sunt conectate cu anumite organe endocrine.


Efectele masajului cu pietre calde: creste sensibilitatea, eliminarea toxinelor , creste abilitatea fibrelor de colagen de a se intinde, se diminueaza sau dispar problemele articulatiilor, diminueaza sau elimina durerea, diminueaza spasmele musculare, efect de energizare si stimulare, stimularea sistemului nervos, creste circulatia sanguina, scade tensiunea arteriala, creste temperatura corporala, accelereaza pulsul (cu 10 batai pentru fiecare 1 grad Celsius crescut in temperatura corporala), accelereaza asimilarea oxigenului la nivelcelular si ritmul metabolic, creste activitatea rinichilor, poate ajuta in eliminarea edemelor. Aplicarea pietrelor calde in zona opusa celei afectate, atrage fluxul de sange din zona afectata si astfel se reduce tensiunea.


Efecte secundare in folosire pietrelor calde : dilatare vasculara periferica ce cauzeaza inrosirea pielii, relaxare - scaderea ritmului respiratiei, scaderea tensiunii arteriale si a pulsului, relaxarea musculara.


Contraindicatii ale masajului cu pietre calde : aplicarea lor este contraindicata in afectiunile acute cum ar fi artrita, tendonita, intinderile etc. Afectarea vasculara produsa de diabet scade de asemenea fluxul de sange in tesuturi. Caldura este contraindicata in astfel de zone. Aplicarea de caldura pe tot corpul provoaca o cerere celulara de oxigen, cerere care nu poate fi onorata daca pacientul este anemic. Temperatura corporala nu trebuie sa sara de 40 de grade deoarece dupa aceasta temperatura pot aparea deterirorari la nivelul tesutului. Aplicarea pe tot corpul unei femei gravide a pietrelor calde este contraindicataDESPRE DRENAJUL LIMFATIC MANUAL:

Drenajul limfatic, este o forma atipica de masaj.Tehnica se concentreaza pe evacuarea/drenarea sistemului limfatic, care despre drenajul limfatic manual prana.com.ro retine toxinele din sange. Circulatia limfei se face dinspre tesuturi spre sange, prin intermediul valvelor si datorita contractiei muschilor netezi ai peretelui vaselor. Limfa este captata in tesuturi de capilarele limfatice, al caror perete il strabate, si condusa la ganglioni. Dupa ce a fost filtrata, ea este evacuata spre spatiile interstitiale. Capilarele limfatice o colecteaza din nou pentru a o directiona spre inima. Limfa strabate vasele limfatice si ajunge apoi in  canalul toracic si marea vena limfatica ,ce deverseaza limfa in sange la nivelul venelor situate la baza gatului. Limfa dreneaza astfel mediul intern, jucand rolul de supapa de "preaplin". Spre deosebire de circulaţia venoasa, circulatia limfatica functioneaza fara a fi pompata. Aceasta e pusa in miscare de contractiile muschilor scheletici. Ea se scurge variidu-si debitul in functie de presiunile provocate de cavitatea toracica la fiecare inspir. Totusi, sistemul cardio-vascular participa in mare parte la aceasta circulatie, prin extremitatea tecilor conjunctive care invelesc toate vasele, fie ca sunt sanguine, fie limfatice, comunicand acestora din urma vibratiile primelor. Pulsatiile arterelor contribuie astfel direct la progresia limfei.Stresul prelungit, sedentarismul, pozitia incorecta sau mentinerea pentru perioade lungi de timp a pozitiei asezat, depunerile celulitice, anumite interventii chirurgicale ( de exemplu cele de extirpare a sanului in neoplasme la acest nivel), tulburarile de circulatie periferica, afectiunile cardiace, pulmonare, renale si endocrine sunt numai cativa dintre factorii care pot afecta  circulatia  limfei în organism.


Bazele drenajului limfatic au fost puse in 1892, in Austria, de catre chirurgul Winiwater, care a si publicat o lucrare despre inflamatiile cronice ale pielii si tesutului conjunctiv. In aceeasi perioada, in Franţa,  doctorul Fège, in lucrarea despre o noua metoda de masaj medical numit « masajul precoce posttraumatic », a luata in calcul ansamblul sistemelor circulatorii in interdependenta lor. El a preconizat acest masaj pentru reducerea edemelor posttraumatice şi evacuarea hematoamelor. In 1936, medicul si biologul Emile Vodder a prezentat in Franta metoda sa de drenaj limfatic manual, bazata pe anatomia si fiziologia sistemului limfatic. Initial, el a pus la punct un tratament al sinuzitelor cronice, apoi a extins metoda in aplicatii estetice, igienice si terapeutice.Inspirat de tehnica Vodder, A. Leduc a descris drenajul limfatic manual, cu manevre mai uşoare şi mai puţin numeroase.


Efectele drenajului limfatic sunt urmatoarele: resorbtia edemelor, prin accelerarea resorbtiei lichidelor şi  macromoleculelor in exces din interstitiu prin capilarele limfatice si stimularea peristaltismului vaselor limfatice. Stimularea proceselor imunitare prin cresterea la nivelul  zonei corticale a ganglionilor limfatici a producţiei de limfocite care au atat rol in sinteza anticorpilor, dar si proprietati fagocitare. Favorizarea regenerarii tisulare, pe de-o parte prin eliminarea edemului interstitial, care incetineste microcirculatia, si pe de alta parte prin cresterea productiei de limfocite.


Indicatiile drenajului limfatic manual sunt: edeme posttraumatice si postoperatorii, afectiuni de origine circulatorie, afectiuni respiratorii, afectiuni reumatismale, infectii, afectiuni ale sistemului nervos. Toate deseurile ce provin din metabolismul celular sunt evacuate prin drenaj limfatic. In plus, acesta ajuta la mentinerea echilibrului hidric al spatiilor interstitiale. Substantele preluate de capilarele limfatice sunt transportate prin vasele precolectoare si apoi prin cele colectoare spre circulatia sanguina, fiind astfel evacuate la distanta de zona in care au fost captate.


DESPRE KINETOTERAPIE:

Conform regretatului profesor Carligelu, kinetoterapia este "o arta a miscarii si a vindecarii". Este un mijloc terapeutic al tratamentului complex de recuperare, care foloseste un sistem de exercitii fizice cu actiune asupra intregului organism. Gimnastica medicala constituie principalul mijloc propriu, specific al kinetoterapiei cu un bogat continut tehnic si metodic. despre kinetoterapie prana.com.roExercitiile, procedeele si metodele de gimnastica medicala se grupeaza si se succed intr-o ordine bine stabilita si se aplica atat profilactic cat si terapeutic in vederea pastrarii si imbunatatirii starii de sanatate cat si a vindecarii si ameliorarii anumitor stari patologice ale corpului uman si readaptarea la viata si la munca de zi cu zi. Aplicatiile terapeutice se adreseaza oamenilor care din diferite motive si-au pierdut temporar sau definitiv starea de sanatate ( bolnavi, deficienti, convalescenti) actionand prin reeducarea functionala, corectarea deficientelor fizice, refacerea volumului si proprietatilor muschilor, redarea mobilitatii articulare si restabilirea neuromotorie in cazul tulburarilor de coordonare si echilibru. Primele principii ale unui tratament rational de gimnastica apartin lui Herodicus, maestrul lui Hipocrate, care este considerat inventatorul gimnasticii medicale. Gimnastica medicala cuprinde exercitii, procedee si metode special organizate in vederea prevenirii, corectarii si tratarii deficientelor fizice, organice si psihice, fiind una din mijloacele de baza ale kinetoterpiei. Ea actioneaza prin : accelerarea proceselor segmentare tisulare, cicatrizarea functionala a leziunilor, mentinerea unei stari psihice normale, realizarea unui program personalizat fiecarui pacient, intergarea socio-profesionala sau scolara. Kinetoterapia se face in scopul restabilirii cat mai depline a capacitatilor functionale pierdute de un bolnav, precum si dezvoltarea unor mecanisme compensatorii, care sa asigure posibilitatea reluarii muncii si autoservirii, a unei vieti active cu independenta economica si sociala.


DESPRE MELOTERAPIE:

despre meloterapie prana.com.roMeloterapia a fost  cunoscuta inca din antichitate, cand era folosita pentru a-i revigora pe cei deprimati si pentru a-i incuraja pe cei care plecau la lupta. Studiile stiintifice din domeniu, au demonstrat ca muzica modifica undele cerebrale si frecventa cardiaca. Efectuand diferite teste, medicii au descoperit ca nivelul hormonilor stresului, adrenalina si cortizolul, pot fi coborate cu 19% cu ajutorul unei muzici romantice sau cerebrale. Acest fapt este folosit de medicina. Stresul este o coordonata a existentei cotidiene, iar in universul unei vieti hiperactive relaxarea devine dificila si uneori chiar imposibila. Scopul meloterapiei de relaxare cu elemente de sugestie il reprezinta (re)trairea starilor de destindere profunda. Tehnica este o modalitate prin care reinvatam sa ne relaxam.


Meloterapia poate avea un puternic efect contra durerilor si oboselii deoarece stimuleaza eliberarea de endorfine, asa-numitii hormoni ai fericirii. Prin meloterapie pot fi tratate agresivitatile ascunse, tulburarile mentale sau afective, anumite blocari, dar si cateva boli psihosomatice, cum ar fi astmul sau problemele de alimentatie.


Tratarea diferitelor afectiuni prin meloterapie: pentru calmarea sistemului nervos: Concertul nr. 5 pentru pian si orchestra de Beethoven si Uvertura operei Parsifal de Wagner; pentru destindere psihica si relaxare: Sonata pentru flaut, alto si harpa si Clar de luna de Debussy, Nocturnele lui Chopin; pentru combaterea oboselii si surmenajului: Poemul simfonic Vltva de Smetana si Dimineata de Grieg; pentru tratarea starilor depresive: Carnavalul de Dvorak; pentru calmarea starilor de agitatie: Oda bucuriei de Beethoven si Corul pelerinilor de Wagner; pentru tratarea nevrozei astenice si a tulburarilor vegetative: Mica serenada si Simfonia nr. 41 de Mozart; pentru calmarea marilor suferinte care apar în urma unor întimplari tragice: Concertul pentru violoncel de Dvorak si Patetica de Ceaikovski.


O "reteta" de succes, folosita in Centrul de terapii Complementare PRANA Cluj, este combinatia : aromoterapie - cateva picaturi de ulei esential intr-un difuzor special - si o muzica cu efecte terapeutice, linistitoare, sau invioratoare, pline de armonie care insotesc orice terapie, in timp ce telefonul mobil este inchis.


DESPRE Tehnologia de "DETOXIFIERE AQUA DETOX ®":

Cu totii avem nevoie de detoxifiere!


Motivul este simplu : cu totii ne resimtim dupa o perioada de exces in care zaharul, cofeina, alcoolul, prajelile, excesul de alimente, fumatul activ sau pasiv, poluarea sau medicamentele au despre detoxifiere aqua detox prana.com.rofost abundente. De asemenea ne putem da seama ca organismul a fost afectat dupa alergiile ce apar la consumarea anumitor alimente, daca ne simtim obositi, lipsiti de putere. Aqua Detox ne poate ajuta in procesul de eliminare a toxinelor stocate in organism. Procedeul este simplu: pacientul asezat pe un scaun introduce picioarele intr-un bazin cu apa sarata. Durata unei sedinte de tratament este de 30 minute. La pornirea aparatului se genereaza un camp electric in solutia salina care traverseaza pielea, interactioneaza cu campul bioenergetic al persoanei si permite corpului sa descarce substantele in exces si toxinele direct in apa. Procesul de dezintoxicare este vizibil: apa isi modifica culoarea, trecand rapid prin diferite nuante de culori.


In concluzie, cu AQUA DETOX® se vad clar impuritatile eliminate din corp! Dupa culoarea impuritatilor ce raman in apa din bazin,se poate usor determina ce parti din corp au fost mai incarcate de toxine. Aqua Detox este un tratament relaxant, cu efecte vizibile. Curele Aqua Detox permit corpului o reechilibrare a campului bioenergetic si stimuleaza autodezintoxicarea. Procesul este vizibil inca din timpul primei sedinte: dupa primele minute in care s-au introdus picioarele in solutie, apa isi schimba culoarea, astfel ca la sfarsit capata o coloratie maro spre negru. Cura este eficace incepand cu prima sedinta. Procedura este pasiva, nu presupune exercitii. Nu necesita regimuri speciale sau consum exagerat de lichide. Poate fi aplicata la orice varsta.


Contraindicatii a terapia "Aqua detox" o au doar persoanele purtatoare de stimulator cardiac, in general cei carora le este contraindicata electroterapia, cei cu probleme grave de rinichi (transplant), gravidele.


Semnificatia culorii impuritatilor eliminate este urmatoarea: negru – detoxifierea ficatului; resturi negre – metale grele;maro – celule moarte din ficat, tutun/nicotina; verde inchis – lichid biliar; portocaliu – curatarea articulatiilor; resturi rosii – hematii imbatranite; spuma alba – limfa; verde deschis – detoxifierea rinichilor, cailor/vezicii urinare; AQUA DETOX este un sistem de stimulare bio-energetica care curata organismul cu rezultate vizibile imediat si in deplina siguranţa.


DESPRE ACUPUNCTURA :

Acupunctura este o tehnica medicala chineza traditionala de deblocare a despre acupunctura prana.com.rochi-ului prin insertia de ace in anumite puncte de pe corp pentru a echilibra fortele antagoniste yin şi yang. Chi-ul este o energie care se presupune ca trece prin toate corpurile. Este echivalentul chinezesc al termenului "prana" care in sanscrita inseamna "energie". Se considera ca aceasta energie curge prin corp urmand 14 cai principale numite meridiane. Cand cele doua componente yin si yang sunt in armonie, chi-ul curge liber prin corp iar persoana este sanatoasa. Cand o persoana este suferinda, fie bolnava, fie ranita, exista o obstructie pe unul dintre aceste meridiane. Medicina chineza traditionala a identificat aproximativ 500 puncte specifice în care se pot insera ace pentru a obţine rezultate specifice. Medicina chineza tradiţionala nu se bazeaza pe cunostintele fiziologiei moderne, biochimiei, nutritiei, anatomiei sau altor mecanisme clasice cunoscute de vindecare. De asemenea nu se bazeaza pe chimia celulei, circulatia sangelui, functionarea nervilor sau existenta hormonilor sau a altor substante biochimice. Se estimeaza ca între 10 – 15 milioane de americani cheltuiesc anual aproximativ 500 milioane de dolari pe acupunctura pentru a trata SIDA, alergii, astm, artrita, probleme cu rinichii si vezica urinara, bronsita, constipatie, depresie, diaree, ameteli, raceli, oboseala, gripa, boli ginecologice, migrene, tensiune arteriala mare, paralizii, sindrom post menstrual, sciatica, disfuncţii sexuale, fumat, stres, atac cerebral, tendinita si afectiuni ale vederii. Scoala de medicina de la Universitatea din Los Angeles, California, are unul din cele mai complexe cursuri de acupunctura din SUA destinate medicilor licentiati. Programul de 200 ore este urmat de peste 600 de medici anual. Conform Academiei Americane de Acupunctura Medicala peste 4 000 de doctori sunt specializati in acupunctura in SUA.


Centrul de Terapii Complementare PRANA, va ofera tratamente de acupunctura efectuate de un medic cu stagiu de pregatire in domeniu, in China.


DESPRE Programul WELLNESS "RASFAT si RELAXARE" : despre programul wellness rasfat si relaxare prana.com.ro
Va oferim programul de relaxare conceput special pentru persoane stresate, si/sau care acuza sindromul de oboseala cronica.


Acest program cuprinde 4 etape:

 1. Detoxifiere Aqua Detox®
 2. Reflexoterapie plantara
 3. Masajul terapeutic al coloanei vertebrale cu presopunctura SHIATSU
 4. Roci vulcanice calde - aplicate la terminarea programului

Toate impreuna cu aromaterapie si meloterapie. Un adevarat "rasfat al simturilor". Va invitam sa-l testati !


"CARDUL CADOU RAINDROP TECHNIQUE" :

despre cardul cadou raindrop technique prana.com.ro

Va invitam sa oferiti un cadou inedit celor dragi, cu ocazia aniversarilor, a zilelor onomastice, in semn de pretuire sau de multumire, ori pur si simplu pentru ca ii iubiti, prin "Cardul Cadou Raindrop Technique". Vor avea parte de clipe inmiresmate de aromele tamaduitoare ale uleiurilor esentiale terapeutice, de armonie, rasfat si relaxare, si va vor fi recunoscatori.

DESPRE BOWTECH ®:

Terapia BOWEN sau Bowtech, constituie o despre bowtech prana.com.rodescoperire majora a Secolului XXI. Este un concept nou in contextul terapiilor manual. Ea nu deriva si nu este similara nici unei alte metode terapeutice corporale. Un tratament Bowen consta in aplicarea unor miscari delicate efectuate cu degetele asupra muschilor si tesutului conjunctiv, fie direct pe piele, fie peste o imbracaminte usoara. Aceste miscari transmit mesaje prin intermediul sistemului nervos, reactivand memoria celulara a unei stari preexistente de bine, de sanatate, echilibru si optim existential. Terapia Bowen® (Bowtech) da rezultate in tratarea afectiunilor acute, cronice, neurologice sau psiho-somatice.


DESPRE LIFE COACHING prin metoda NLP Resonanz®:

Coaching-ul este o metoda eficienta pentru atingerea excelentei in viata personala ( relatii, sanatate) si in cea profesionala. Tehnica psihologica folosita de NLP ( Programare Neuro-Lingvistica) te ajuta sa-ti descoperi potentialul si sa-ti folosesti aptitudinile ascunse, care va duce la obtinerea rezultatelor asteptate. Coaching-ul se refera la schimbare. La a-i insoti pe cei care isi doresc sa-si transforme visele in realitate.despre dezvoltare personala si life coaching cu metoda nlp resonanz prana.com.roCoaching-ul declanseaza imaginatia, fiind in acelasi timp extrem de practic in lumea reala. Este un proces in care clientul este ajutat de coach sa-si examineze faptele, tinand cont de intentiile sale, ca sa adopte actiuni care sa-l conduca spre obiectivele fixate, pentru a-si trai valorile si pentru a fi mai sanatos si mai fericit. Ca si coach, sunt „partenerul” celui care doreste/tinteste schimbarea, asistandu-l/insotindu-l pentru a-si redescoperi increderea in sine, echilibrul, sanatatea si bucuria de a trai.


DESPRE ACCESS CONSCIOUSNESS:

Access Consciousness este un sistem pragmatic de instrumente dinamice care te pot ajuta sa schimbi orice situatie din viata ta, ce nu este asa cum ti-ai dori, si te ajuta sa iti creezi realitatea care ai stiut mereu ca trebuie sa existe : cu usurinta, bucurie, efervescenta si abundenta.

Access Consciousness prezinta o serie de „instrumente” despre acces consciousness prana.com.rosi procese menite sa faciliteze mai multa constienta. Constienta include totul, fara nici un fel de judecata. Ea este, disponibilitatea si capacitatea de a fi in totalitate complet prezent in toate "ariile" din viata ta. Constienta este abilitatea de a deveni deschis si prezent la cat mai multe posibilitati, la cat mai multe alegeri, la cat mai multa fericire si sanatate. La cat mai multa viata ! Constienta este abilitatea de a fi "prezent" in propria-ti viata in fiecare moment, fara a judeca pe nimeni si nimic, nici macar pe tine insuti. Este abilitatea de a primi totul, de a nu respinge nimic, si de a creea tot ce doresti sa ai in viata, mai mult decat ai in acest moment, si chiar mai mult decat ti-ai imaginat vreodata ca poti avea. Cu ajutorul ACCESS, ai constiinta propriului punct de vedere, il revendici, il recunosti si il traiesti. Revendici, stapanesti si recunosti propria constientizare asupra propriului punct de vedere pe care il traiesti la maxim. Access Consciousness ofera "uneltele" pentru deblocarea programarilor esentiale a tot ceea ce numesti "realitatea" in care lucrurile nu functioneaza cum iti doresti. Astfel, vei putea sa te recunosti pe tine ca fiind o fiinta infinita si sa pasesti in capacitatea de a genera o viata care trece dincolo de tot ceea ce crezi tu ca esti. Ca "fiinta infinita" totul devine posibil si poti avea alegere totala.


Ti-ai dori sa gasesti o cale de a-ti creea o existenta magica si infloritoare, in care sa aleagi sa primesti sanatate si bucurie pe Pamant ? Cum ar fi, daca tot ceea ce ai nevoie, e sa alegi ceva diferit ?


Ce ai alege, daca stresul si lupta, nu ar mai face parte integranta din viata ta ?


"Filozofiile" Access Consciousness ofera un mod diferit de a privi realitatea si un alt mod de a trai viata, care poate fi mai fenomenal decat orice se poate imagina vreodata.


Access Consciousness te imputerniceste sa stii, ceea ce stii si sa fii tot ceea ce esti cu adevarat!


Access Consciousness Bars ofera instrumente pentru a te putea elibera de credinte si convingeri limitative, de gandurile care te conditioneaza. Cand "rulezi" Bars, toata incarcatura electrica a polaritatii incepe sa se elibereze din creier, (sistemul nervos central – localizat in creier, functioneaza pe baza impulsurilor electrice) undele cerebrale incetinesc, facand posibil sa fie accesate comportamente, sisteme de credinte, puncte de vedere.


Sesiunile Access Consciousness Bars pot fi folosite pentru a facilita schimbari in toate domeniile vietii. Orice situatie : de sanatate, de viata, poate beneficia de aceasta tehnica cu schimbari rapide. Access Consciousness Bars poate fi folosit in suparari, afectiuni fizice de orice fel si gravitate ( depresie, dificultati de vorbire si exprimare, tulburari de somn, anxietate, autism, stres posttraumatic, dificultati de invatare, oboseala cronica, obezitate, sarcina, inainte si dupa interventii chirurgicale, blocaje emotionale, tulburari psihice, frigiditate, impotenta, etc). O sedinta de Access Bars poate produce mai multe transformari decat ani intregi de terapie !


Access Energetic Facelift este un uimitor proces de corp care anuleaza aparenta imbatranirii pe fata si creaza efecte similare pe tot corpul. Cand este efectuat repetat, ( cel putin de 20 de ori) pare sa aiba efect permanent de revogirare si reintinerire. Procesul energetic Access Facelift contine incorporate 30 de energii diferite, facandu-l sa fie unul dintre cele mai dinamice procese de corp Access, cu efecte asupra intregii vieti a persoanei. Se vor elibera toate judecatile pe care le ai la adresa corpului tau, legat de imbatranire. Acest proces energetic dinamic, ajuta la ridicarea si tonifierea zonelor lasate ale corpului. Reduce ridurile, reda fermitate pielii si prin urmare aspectul va fi intinerit. Vei radia o stralucire interioara irezistibila si te vei simti minunat. Access Energetic Facelift, are efect dupa orice fel de interventie chirurgicala, inlesnind recuperarea. Este utilizat in salile de operatii in SUA, dupa chirurgie grabind remarcabil procesul de vindecare. Poate fi folosit si la persoane cu pareza faciala.


Procesele de corp Access : se folosesc pentru deblocarea energiei, pentru a aduce corpul inapoi la functionarea sa initiala ( armonioasa si echilibrata dobandita la nastere ) si ajuta organismul in repararea daunelor pe care le-a suferit in timp. Unele dintre aceste procese vizeaza domenii sau aspecte specifice, in timp ce altele, lucreaza pe tot corpul pentru a elimina efectele distructive ale programelor limitative adoptate in starea in care se afla acum lucrurile, sau se aflau inainte.